Sindicatul Pro Lex va organiza mitinguri

Criza financiara a lovit puternic in Politia Romana si politisti. Fondurile insuficiente au condus la suspendarea concursurilor pentru incadrarea a 1200 de politisti si amanarea inceperii activitatii cu 4 luni a absolventilor scolilor de politie.

Deficitul de personal a crescut, fapt ce a condus la efectuarea multor ore suplimentare neplatite si necompensate cu timp liber corespunzator. Acest lucru conduce la nerespectarea prevederii legale de asigurare a timpului necesar pentru refacerea capacitatii de munca.

Deficitul de logistica este acoperit din banii politistilor. S-au primit calculatoare si imprimante din fonduri europene insa nu sunt utilizabile din cauza faptului ca nu sunt bani pentru consumabile.

Politistii mutati in interesul serviciului nu si-au mai primit banii pentru chirie (50% din salariu, dar nu mai mult de pretul chiriei), multi dintre acestia fiind in situatia de a fi evacuati. Paradoxal, MAI apreciaza ca sunt bani pentru sporul de 50% din salariu pentru lucrari deosebite (exceptionale). Numai in IGPR sunt 900 de persoane, majoritatea sefi, care primesc acest spor. Diferenta intre amanarea la plata a compensatiei pentru chirie si amanarea la plata a sporului de 50% si a salariului de merit, este de la situatia dramatica de evacuati, la situatia de amanare a cresterii veniturilor. Solutia de a permite politistilor mutati in interesul serviciului sa se intoarca, la cererea acestora in localitatile de domiciliu, ar putea sa conduca la scaderea fortelor de ordine si siguranta publica, sau chiar mai rau, la lipsa acestora, in unele localitati.

Apreciem totusi efortul reprezentantilor MAI de a pastra drepturile salariale, chiar daca acestea sunt amanate la plata, dar este momentul in care rabdarea a atins apogeul si Guvernul Romaniei trebuie sa dea o data ferma de rezolvarea a acestor probleme financiare.

Fata de aceasta situatie, in semn de protest, Sindicatul „Pro Lex” va organiza mitinguri in Bucuresti si in alte judete ale tarii si va participa cu efective la toate formele de protest autorizate si organizate si de alte sindicate. 

Precizam totusi ca populatia nu va fi afectata, intrucat la proteste participa doar politistii aflati in timpul liber.

Sursa : Pro Lex 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu